• 0538 815 75 89
  • diyetisyenbayindir@gmail.com
  • Malatya/İzmir Online Danışmanlık Hizmeti

Akdeniz Diyeti Nedir?

Akdeniz Diyeti Nedir?
30 Mar 21

Akdeniz Diyeti Nedir?

Akdeniz bölgesinde zeytin üretiminin yoğun olması bölgede zeytin ve zeytinyağlı yemek tüketimini arttırmaktadır.
Bölgedeki diğer sıklıkla tüketilen ortak besin grupları ise tahıllar, kuruyemişler, fasulyeler ve çeşitli sebze, meyveler gibi bitkiseldir.
Deniz ürünlerinin ve hayvansal ürünlerin tüketimi büyük miktarda değişmektedir.
Bu besinlerin bazılarının veya tümünün beraber beslenmede yer alması, Akdeniz diyeti olarak isimlendirilen beslenme modelini oluşturmaktadır.

 

Ilımlılık: Porsiyonlar yaşam tarzının gerektirdiği enerji ihtiyacına uygun olmalı ve çok büyük olmamalıdır. Porsiyonlar, bireyin ihtiyacı olan enerjinin yanı sıra kültürel özellikleri ve alışkanlıkları da dikkate alınarak belirlenmelidir.

Sosyallik: Akdeniz diyeti günlük hayatta kolaylıkla uygulanabilme özelliğiyle bireyi arkadaşları ve aileleri ile olan sofralarından uzaklaştırmadan, insanlarla paylaşımlarını arttırarak kişiye destek çıkmayı ve beraberlik duygusu hissetmesini hedeflemektedir.

Pişirmek/Hazırlamak: Kişinin kendisi veya çevresindeki sevdiği insanlarla hazırlamış olduğu yemekler bireye hem sosyalleşmesi bakımından iyi gelecektir hem de terapi özelliğini taşıyan bir aktivitedir.

Mevsimsel ve yerel besin tüketimi: Besinleri ait olduğu mevsimde sıklıkla tüketmeyi ve dondurulmuş besinlerin tüketimini en aza indirgemeyi hedef alır. Tropikal besinlerin tüketimi yerine bölgesinde üretimi yapılan yerli besinlerin taze ve az işlenmiş olarak tüketilmesini önermektedir.

Fiziksel aktivite: İnsan vücudu harcadığından daha fazlası enerjiyi alarak, harcanan enerjiyle olan dengesinin bozulması sonucu obezite tehlikesi başta olmak üzere diğer birçok hastalık riskleriyle de karşı karşıya kalabilmektedir. 

Nasıl Uygulanmalıdır?
Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme yapılmalı ve sebzeler haşlama, fırın, buhar gibi sağlıklı yöntemlerle pişirilmelidir.
Haftada en az 2-3 kez balık tüketilmeli ve kızartma yapılmamalıdır.
Tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlar tüketilmemelidir.
Yağ tüketimi Zeytinyağından karşılanmalıdır.

Daha fazla bilgi ve Akdeniz diyeti ile sağlıklı bir beslenme istiyorsanız bizimle iletişime geçiniz.
İletişim: Instagram: @diyetisyenbayindir
Whatsapp: +90 538 815 75 89
Mail: diyetisyenbayindir@gmail.com